Nu blickar vi mot 2026

Nu blickar vi mot 2026

Skörden är över och det börjar bli dags att både summera odlingsåret och blicka fram mot 2026. Oavsett hur länge man hållit på finns det alltid nya lärdomar att ta till sig. I år kanske ännu mer än vanligt när vi även har starten av Gårdsförsäljningen att fundera över. Hur kan vi öka försäljningen och tillströmningen av nya kunder, är det dags att bredda utbudet och kanske expandera odlingen, ja det finns säkert tankar. Vintern är en utmärkt tid att reflektera och planera på.

Välj rätt kork – liten detalj, stor effekt

Korken är ofta den minsta raden i kalkylen men en av de största när det gäller hur din dryck utvecklas i flaskan. En bra förslutning gör mer än att ”hålla tätt”: den styr syreutbytet, skyddar aromerna och minskar flaskvariation. Med DIAM får du just den stabilitet som vin och cider behöver över tid, eftersom varje kork tillverkas med DIAMANT®- processen som avlägsnar TCA(Trikloranisol) och andra oönskade aromämnen och ger en definierad syregenomsläpplighet (OTR).

Tänk på korken som ett stilval. För friska, unga viner och stilla cider som ska bevara sin primärfrukt passar DIAM 2–3 utmärkt; de ger låg, jämn OTR så att fräschören hålls intakt och flaskvariationen minimeras. För viner med lite längre horisont, där du vill ha en kontrollerad utveckling och större trygghet, är DIAM 5 ett säkert kort som fungerar i det stora flertalet fallen. När målet är lagring och komplexitet väljer många DIAM 10 – eller DIAM 30 för verkligt lång lagring – eftersom den definierade OTR:n låter vinet mogna harmoniskt utan att tappa energi. Producerar du mousserande vin eller cider under tryck är Mytik DIAM framtagen för just de kraven: mekanisk säkerhet, gas­täthet och ren sensorik, batch efter batch.

Ekonomiskt är logiken enkel: merkostnaden per kork är liten jämfört med värdet av jämn kvalitet och nöjda kunder. Rätt DIAM-nivå betalar sig snabbt om du bara räddar någon enstaka procent från oxidation, läckage eller sensorisk avvikelse.

Vi har några tusen korkar av DIAM 3 (44mm) samt Mytik DIAM för mousserande till extra bra pris på www.vingardsbutiken.se så att ni som vill kan testa, 300 kr inkl. moms för 100 korkar, (ordinarie pris 515 kr) Priset gäller så långt lagret räcker.

Bevattna vinrankor, kan
det vara ett alternativ?

När vinplantor är nyplanterade har de ännu inte utvecklat ett djupt rotsystem. De är därför extra känsliga för torka och ojämn fukt i jorden. Med droppbevattning får varje planta en exakt och jämn tillförsel av vatten direkt vid roten, utan spill och avdunstning. Det gör att plantorna etablerar sig snabbare och växer starkare redan från start. Frågan om bevattning delar vinvärlden i två läger, traditionellt har man varit restriktiv med bevattning i vinodlingarna men i ”nya” vinvärlden är den vanligt förekommande. En stor fördel är att säkerställa en bra start för unga vinrankor och säkra skörd i rätt tid samt möjligheten att kunna tillföra växtnäring när den som bäst behövs. Fokus är bra kvalité framför hög skörd.

Vi marknadsför Netafim, världsledande inom droppbevattning. Är ni intresserade att veta mer så hör gärna av er.   Se mer på    www.netafim.com

Frolight® demo i fält.

Jag har tidigare skrivit en del om frostskyddssystemet Frolight som skyddar knoppar med infrarött ljus. Frolight® används redan på över 700 vingårdar i Frankrike, Schweiz och Tyskland, där dokumenterade resultat visar på minskade frostskador och jämnare skördar. Det gör tekniken särskilt intressant för vinodlare i Norden, där vårvädret ofta växlar snabbt
mellan plusgrader och frost.

Vi kommer att genomföra en demonstration i fält hos oss i Båstad fredagen den 30/1, 2026, 13.00 – 16.00. Frolights grundare och ägare Laurens de Vos (Engelska) kommer att förevisa systemet och svara på alla frågor. Notera i era kalendrar och maila mig gärna att ni kommer så vi kan förbereda oss på bästa sätt. mikael@vingardsbutiken.se
(Passar inte dagen så visar vi gärna dig en annan dag)

Fakta: Så fungerar Frolight®

  • Teknik: Patenterat infrarött LED-ljus värmer knopparna direkt, inte luften.
  • Montering: Slingor med lampor fästs på frukttråden med knyttång efter
    vinterbeskärningen.
  • Drift: Drivs via elnätet eller generator.
  • Styrning: App med kontroll av funktion och temperatur.
  • Säsong: Sitter kvar tills frostrisken är över, tas sedan ner och monteras upp igen kommande år.

 Must och Cider

Många av er arbetar med både Vin, must och cider. Våra leverantörer har i de flesta fall, utrustning som är anpassade för produktion av alla sorter. För oss blir det då naturligt att erbjuda det som behövs även för must och cider. Det kommer ta ett tag att få sortimentet komplett men på samma sätt som med Vin så fyller vi på vartefter efter det behov ni har och efter
frågar. För att kunna erbjuda bra service och tillgänglighet har Michael Brauer börjat hos oss med fokus på just must och cider. Är ni intresserade av utrustning för must och cider med allt från den lilla fruktkrossen till den stora korgpressen från Sraml så kontakta 
brauer@vingardsbutiken.se          

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar