Mitt i sommaren

Mitt i sommaren



Högsommarens hetta får rankorna att skjuta i höjden och vi vet att det är full fart i odlingarna just nu. Samtidigt närmar sig skördetiden, och det är läge att börja se över både utrustning och förberedelser. Här kommer lite
planeringstips inför skördeperioden som snart står för dörren.

Gripple – gör uppbindningen snabb, stark och smidig

Mitt i sommaren behöver många justera spaljén. Med Gripples trådspännare, trådskarvar och jordankare går det snabbt att sträcka upp linorna se de klarar att bära upp all den fina skörd som är på gång. Perfekt för både nya planteringar och reparationer i äldre rader. Se gärna mer info på www.gripple.com  

Inför skörden – har du det du behöver?

Snart är det dags att börja skörda och rätt utrustning gör stor skillnad, vi har sekatörer och plocksaxar från Bahco i lager.

Pressar, pumpar, krossar, kvarnar, avstjälkare med mera, i storlekar som passar den inbitne hobbyproducenten till större kommersiella anläggningar.

Har ni behov av lagringskapacitet har vi en hel del ståltankar från Letina på lager hos oss. Det finns även en mängd varianter på lager hos Letina redo att skeppas med kort varsel.

Ekfat från Seguin Moreau och Auric Barrel tillverkas båda på kundorder med tanke alla de olika specifikationerna som finns tillgängliga. För order nu sker leveranser i början på september, så har ni behov av deras fat inför hösten är det är det dags att beställa i närtid.

Dags att planera analys och vinifiering

Vi har utrustning från Anton Paar för analys och
kontroll av mognadsgrad med mera. Bra pris i butiken nu så passa på om ni står i begrepp köpa inför skörden.

Vår samarbetspartner när det gäller produkter för vinifiering IOC Champagne, systerföretag till Lallemand, har tagit fram produkter som skall passa de förutsättningar och druvsorter vi har. Nedan har vi ett urval av produkter utvalda av IOC för vår marknad.

IOC 18-2007 – Universell Champagnejäst
En mångsidig jäst lämplig för både jäsning av basvin och flaskjäsning.
Har hög alkoholtolerans och en neutral aromprofil. Utmärkt för vita och
mousserande viner.
 

IOC RÉVÉLATION TERROIR – Jäst för blå druvor
Utvecklad för jäsning av blå druvor med fokus på fruktighet och färg, utan att extrahera överdrivet med tanniner. Framhäver röda och mörka fruktaromer och passar mycket bra för PIWI-sorter. Jäsningstemperatur: 18–30 °C.

IOC SMOOZBERRY – Jäst för blå druvor
Ger fyllighet i smaken och uttrycksfull druvtypisk fruktighet i röda viner.
Full munkänsla tack vare exceptionell frisättning av polysackarider.
Framhäver aromer av färsk frukt.

IOC INFINITY TWICE – Aromförstärkande jäst för vita viner
Framhäver friskhet och fruktighet. Idealisk för vita viner från svalare klimat. Producerar låga halter av oönskade svavelföreningar.

MAXIFLORE SATINE – Bakterie för malolaktisk jäsning
Tillförlitlig och snabb startkultur för MLF. Lämplig för röda viner och utvalda vita. Tål lågt pH och låga temperaturer.

ACTIVIT O – Ekologisk näring för jäst och aromförstärkning
Stimulerar jäsningen, förbättrar munkänsla och aromatiskt uttryck.
Idealisk för must med låg näringsnivå eller vid problematisk jäsning.

MYZYM EXTRACT – Enzymer för must och färgextraktion
Förbättrar utbyte och separation av must. Använd 
CLARIF för gröna druvor och EXTRACT för blå druvor. 

MYZYM CLARIF – Enzymer för klarning av vit och rosémust
Förbättrar utbyte och separation av must. Använd 
CLARIF för gröna druvor och EXTRACT för blå druvor. 

UNIFYNE – Klarningsmedel
Ett komplett klarningsmedel för must och vin (rött, vitt och rosé). 100 %
biobaserat.

IOC:s sortiment är omfattande, söker ni något annat eller vill ha mer info om IOC:s produkter se gärna på www.ioc.eu.com eller hör av er till
oss.  

Önskar er alla en fortsatt fin sommar!

Med vänlig hälsning 

Mikael Bergquist

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar